donderdag 13 september 2012

Lezing : de zichtbaarheid van de Joodse gemeenschap in Alphen aan de Rijn

Op dinsdag 25 september organiseert bibliotheek Rijn en Venen in samenwerking met CAS Alphen een lezing over de Joodse begraafplaats aan de Aarkade. Deze lezing vindt plaats in het kader van het jaar van de overlevende monumenten. 
 
De voormalige Joodse begraafplaats aan de Aarkade is de afgelopen tijd veranderd van een verborgen en voor velen onbekende plek in een prachtig parkje waar het verleden weer zichtbaar is, en waar tegelijkertijd een plek is gecreĆ«erd om tot rust te komen. Hiermee komt een voorlopig einde aan een roerige geschiedenis. De begraafplaats werd na 150 jaar dienst in de jaren ‘60 geruimd, en 50 jaar later in ere hersteld. Op 18 april 2012 onthulde minister Spies een herinneringsteken, dat recht doet aan wat ooit op deze plek was. De begraafplaats is het eerste vernieuwde deel van de Lage Zijde, die binnenkort grootschalig zal veranderen. 
 
Anke Bakker en Alice Besseling hebben zich de afgelopen vijftien jaar ingespannen om deze historische plek in Alphen niet alleen te behouden, maar ook in ere te herstellen. Met hun onderzoek naar de geschiedenis van de begraafplaats en het bijbehorende washuisje aan de Aarkade ontdekten zij veel over de Joodse historie van Alphen. In hun boeiende lezing gaan ze in op het verhaal van het washuisje en de begraafplaats, maar ook op de Joodse gemeenschap in Alphen in het algemeen. Dit bijzondere verhaal geeft u nieuwe inzichten in de omgeving van de Aarkade en de historie van Alphen. 
 
Tijd : dinsdag 25 september om 20.00 uur
Plaats : Bibliotheek Rijn en Venen, Thorbeckestraat 1, Alphen aan den Rijn
Toegang : gratis