dinsdag 17 september 2013

Cursus Architectuur aan de Volksuniversiteit Alphen



Ook zo genoten van de rondleidingen door CAS in de Baronie? Nu even enthousiast en verhelderend verhaal over heel Alphen. De Volksuniversiteit Alphen aan den Rijn organiseert in samenwerking met CAS Alphen (Centrum voor Architectuur en Stedenbouw Alphen aan den Rijn) een cursus over architectuur. Architecten van CAS Alphen behandelen iedere cursusavond een periode uit de architectuur van de 20e eeuw. Denk bijvoorbeeld aan de Amsterdamse school, de Nieuwe zakelijkheid, de architectuur van de wederopbouw, het Postmodernisme en de Blob architectuur. De docenten tonen voorbeelden en bespreken specifieke kenmerken. Daarbij introduceren ze beroemde architecten en de werken die zij realiseerden.




Aan de hand van de kennismaking met deze stromingen leert u de gebouwde omgeving van Nederland beter begrijpen.  Iedere avond leggen we vooral ook verbanden met Alphen aan den Rijn. Door deze link leert u uw eigen stad beter kennen, en begrijpt u waarom deze eruit ziet zoals ze eruit ziet. Plotseling begrijpt u waarom Ridderveld is zoals het is, of hoe de ontwikkeling van de Zeeheldenbuurt of Kerk en Zanen in een veel grotere Nederlandse ontwikkeling past.
Architectuur is hierbij de rode draad, maar door de vele uitstapjes naar de culturele geschiedenis van Nederland, naar sociale bewegingen en ontwikkelingen, de dwarsverbanden met bijvoorbeeld beeldende kunsten leert u nieuwe linken en verbanden tussen allerlei ontwikkelingen in Nederland te leggen. Zo zult u deze in het vervolg steeds opnieuw in gebouwde vorm op straat tegenkomen.
We rekenen op een leuke interactie met de cursisten. Zo laten we zien dat ook in Alphen aansprekende en diverse architectuur te herkennen is, die het verhaal van de groei van deze stad vertelt. We sluiten de cursus af met een fietstocht  door Alphen. We bekijken de verschillende stijlen, zoeken naar beroemde architecten en bespreken wellicht nog de architectonische toekomst van Alphen.
De cursus duurt vier avonden en een zaterdag, en start op donderdag 3 oktober. 10, 17 en 31 oktober zijn de andere donderdagavonden, de lessen beginnen om 20.00 uur. De excursie op zaterdag vindt plaats op 9 november om 10 uur. Deelname aan de cursus kost € 85,-. U kunt zich voor deze cursus opgeven via de Volksuniversiteit Alphen, via www.vuar.nl.
Meer informatie over CAS Alphen vindt u op www.casalphen.nl

Wanneer
3, 10, 17 en 31 oktober om 20:00 uur en 9 november om 10:00 uur

Waar

Leerpark Groene Hart Pr. Beatrixlaan 4 Alphen a/d Rijn

Kosten
€85,-

Aanmelden
KLIK HIER